Haarwerk

Voor haarwerken bestaan diverse benamingen, zoals: haarprothese, pruik, toupet, haaraanvulling, haarstukje, een ‘postiche’ of een ‘niet-medische oplossing’. Hoezeer de namen ook verschillen, ze hebben de grote overeenkomst dat ze een negatief imago hebben. Dit heeft een aantal oorzaken.

 

Een haarwerk wordt vaak gebruikt door mensen die tijdelijk of permanent kaal zijn als gevolg van natuurlijke haaruitval, een ziekte of een bijwerking van de therapie voor een ziekte. Het gebruik van haarwerken is tot op heden de meest toegepaste oplossing voor alopecia. Gelet op het feit dat circa 70% van de mannen en 55% van de vrouwen tussen de dertig en zestig jaar worden geconfronteerd met dunner haar door genetisch bepaalde (klassieke) mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica), is dat ook niet verwonderlijk.
 Vaak ligt er dus geen plezierige oorzaak aan het gebruik ten grondslag en de dragers vinden het vaak een emotionele zaak om over hun haarprothese te praten.

Soorten haar:

Hoewel in het verleden ook wel gebruik is gemaakt van dierenhaar (zoals buffel- en paardenhaar), zijn de huidige haarwerken opgebouwd uit synthetisch haar, natuurlijk (menselijk) haar of een combinatie van beide.

Natuurlijk haar

Natuurlijk of echt haar kan onderverdeeld worden in drie klassen: negroïde, Europees en mongoloïde (Chinees en Indo) haar. 
Dankzij de structuur, dikte en de mogelijkheden om structuur en kleur te wijzigen is Europees haar het beste te verwerken in een haarwerk. Het is echter schaars en daardoor duurder dan andere haarsoorten.

 

Mongoloïde haar, en met name Indo haar, vertoont veel overeenkomsten met Europees haar maar is harder, dikker en het onderlinge celverband is wat minder hecht. Toch zijn wijzigingen in structuur en kleur eenvoudig te realiseren. Indo haar is in ruimere mate voorradig en daardoor goedkoper dan Europees haar.

 

Chinees haar is in ruime mate voorradig en daarmee het goedkoopst. Het is echter harder en veel dikker dan Europees haar. Om Chinees haar het uiterlijk te geven van Europees haar wordt het veredeld. Hierdoor zijn wijzigingen in structuur en kleur slecht aan te brengen.

 

Natuurlijk haar heeft als groot voordeel dat de meeste kappersbehandelingen kunnen worden toegepast.

 

Nadelen van het gebruik van natuurlijk haar zijn onder meer dat het in de loop van de tijd onder invloed van uv-licht verkleurt en dat het een deskundige verzorging nodig heeft.

Synthetisch haar

Synthetisch haar is er in vele soorten met elk specifieke eigenschappen. Haarwerken van synthetisch haar laten zich eenvoudig in model brengen, zijn kleur- en vochtbestendig en zijn verkrijgbaar in nagenoeg elke lengte, dikte en kleur. Het is door de drager zelf te onderhouden en het verkleurt nauwelijks.

 

Synthetisch haar wordt echter soms statisch, kan gaan krullen en kan niet worden geverfd. Synthetisch haar heeft tevens als nadeel dat het vergeleken met natuurlijk haar meer en anders glanst. Dit kan vervelend zijn wanneer er een inlegstuk (gedeeltelijk haarwerk) wordt geplaatst. Het verschil in glans kan dan te zien zijn. Daarnaast kan door wrijving (bijvoorbeeld op schouders en kussensloop) en in de sauna of onder de douche synthetisch haar verpluizen omdat het minder hittebestendig is dan echt haar. Bij lang haar zal dan ook geadviseerd worden om voor natuurlijk haar te kiezen. Doordat het synthetisch haar op de schouders schuurt, zal het haarwerk aanzienlijk sneller slijten.

 

De laatste ontwikkelingen tonen echter een hittebestendige polyestervezel (tot 140 graden Celsius) waardoor het minder snel vervilt en waarop alle stylingsbehandelingen zoals bijvoorbeeld föhnen kunnen worden toegepast. Ook is de levensduur van deze vezel veel groter dan van andere soorten. Maar dat is mede afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid transpiratievocht.

Wijze van knopen

Haarwerken kunnen handgeknoopt, volledig machinaal of half-machinaal vervaardigd zijn. Handgeknoopte haarwerken hebben als voordeel dat de haardichtheid hoger en de montuur dunner is.

 

Daarnaast kan de haarrichting nauwkeuriger worden bepaald. Nadeel is de hogere prijs ten opzichte van machinaal geknoopte haarwerken.
 De keuze van de haardichtheid (het aantal haren per vierkante centimeter) is van groot belang. Kies de haardichtheid die in uw situatie het natuurlijkste effect geeft.

Constructie

De meeste producenten van haarwerken voeren een standaardcollectie die bestaat uit een aantal modellen, maten en kleuren. Met behulp van een kleurenstaal kiest men de kleur.

 

Voor ongeveer tachtig procent van de mensen die een haarprothese dragen, sluit de aangeboden ‘confectie-reeks’ goed aan bij de wens.
Ook kan men kiezen voor maatwerk. Hierbij worden de pasvorm, de gebruikte materialen, de lengte, de krulsterkte en andere eigenschappen precies naar wens gemaakt. Een maatwerk haarwerk is duurder dan een confectiemodel. Onze keuze is om confectiehaarwerk op maat te maken en volledig te personaliseren.

Bevestigingsmethoden

Voor de bevestiging van een haarwerk bestaan verschillende technieken die onder andere afhankelijk zijn van het al dan niet nog aanwezig zijn van natuurlijke haren. De keuze van de bevestigingsmethode is zeer belangrijk. Men moet erop kunnen vertrouwen dat het haarwerk onder alle ‘normale’ omstandigheden correct blijft zitten.

 

Ondanks alle ter beschikking staande technieken, blijft het frontje van het haarwerk op het voorhoofd de meest kritische plaats met betrekking tot herkenning van de prothese. Regelmatig worden materialen ontwikkeld om deze ‘ontdekking’ tegen te gaan.

 

Vooral vrouwen met alopecia androgenetica zullen minder last hebben van het zichtbare front omdat de haaruitval bij hen met name op de bovenzijde van het hoofd is gesitueerd. Op het voorhoofd blijft een randje van het eigen haar groeien.

Wij hanteren de volgende waarden binnen ons bedrijf:

Persoonlijk advies en betrokkenheid

Privacy en discretie in onze haarwerkstudio

Duidelijke communicatie over prijs en vergoedingen

Thuis of ziekenhuis bezoek mogelijk. Een intake gesprek vind plaats binnen 5 werkdagen en is vrijblijvend

In overleg een afspraak buiten de reguliere openingstijden.

Mogelijkheid tot het reserveren van een haarwerk tot max 6 weken

Wij verzorgen uw declaratie bij uw zorgverzekeraar

ANKO gecertificeerd